Най-необикновенните животни на нашата планета - I част
Панголин
Панголинът (Pholidota) е рядко животно, чийто произход дълго остава загадка за учените. Те дълго време не можели да определят вида на това млекопитаещо и неговите най-близки родственици. Външно панголините приличат на броненосците - тялото им също е покрито с ромбовидни люспи със заострен край. И се хранят изключително с термити и мравки.
Известни са 8 вида панголини, 4 от които обитават Източна Азия. Размерът на животните се колебае от 30 до 90 см., а теглото им от 5 до 30 кг.
При опасност тези зверчета се свиват на кълбо и са доста добре защитени от острите люспи.
Нарвал
Еднорозите съществуват! Вярно, това съвсем не са тези еднорози от приказките. Истинските еднорози живеят във водата и повече приличат на тюлени отколкото на коне. Може би вече се досещате, че става въпрос за нарвалът.
Нарвалът (Monodon monoceros) е арктически зъбат кит, отделен заедно с белугата в семейство Monodontidae. Тези животни обитават студените води на Северният ледовит океан и дългата му бивна може да достигне до 3 м. При това тялото не превишава 4,5 м. Предназначението на рога им още е предмет на спор. Някои смятат, че това е специален чувствителен орган, други, че това е средство за защита и нападение.
Плащенос гущер

Chlamydosaurus kingii е доста голям гущер, който обитава северна Австралия на юг до Нова Гвинея. Интересен е със своя "плащ" и поведението си по време на опасност. Около главата на гущера е разположена голяма вертикална кожна гънка. По време на опасност гущерът застава на задните си крака, отваря своята паст и разпъва своя плащ. След това започва да тича право към заплаващия го хищник, който най-често изпада в ужас и побягва.
Птицечовка

Наистина удивително същество, което някои даже наричат шегата на Господ. Птицечовката създава впечатление, че е съставена от отделни части на съвършенно неподхождащи си животни: от патицата - човката, от бобъра - опашката, а ципестите крайници - от рептилиите.
Птицечовката е сравнително не голямо животно - дължината на тялото му е 30 см., а теглото - до 2 кг. По-голямата част от времето си прекарва във водата. Обитава източна Австралия.
По начин на размножаване приличат на птиците и рептилите - снасят яйца, но след това отглеждат и се грижат за малките си.
Прицечовката се явява и едва ли не единственият отровен бозайник - слюнката й е отровна, а мъжките имат на задните си крака отровни шипове.
Златен прилеп

Златните прилепи (Myzopoda aurita), наричани също мадагаскарски смукалоноги прилепи или вендузокраки прилепи обитават само дъждовните гори по източното крайбрежие на о. Мадагаскар. Те са ендемичен вид и са измиращ вид. Те прекарват деня си в листата на палмите, а през нощта излизат на лов.




